Iedereen rouwt anders

 

Marleen Vis,  Tear of Sadness, cried on October 12th, 2015 at 10:58 AM. , foto, 2015

Marleen Vis, Tear of Sadness, cried on October 12th, 2015 at 10:58 AM., foto, 2015

Na een groot verlies zit je vol vragen over wat er met je gebeurt en hoe je met het verlies moet omgaan. Iedereen worstelt met zijn of haar eigen vragen, angsten en gevoelens. Wat ik vaak hoor is: Hoe kan het dat ik geen energie meer heb en zo eindeloos moe ben? Hoe kan ik mijn leven weer oppakken en toch de herinneringen dicht bij me houden? Ik voel me soms zo schuldig. Hoe kan het dat ik juist niets voel? Ik mis de intimiteit en de seksuele relatie. Hoe vaak kan ik anderen mijn verhalen blijven vertellen? Mijn vader heeft weer een nieuwe partner, maar ik krijg nooit een nieuwe moeder. Ik ben soms boos. Wat moet ik doen met de herinneringen aan alle eerdere verliezen die ook weer boven komen? Ik voel me op zondag vaak zo ontzettend eenzaam. Hoe geef ik weer betekenis aan mijn leven?

Rouw is een gezonde reactie op verlies. Rouw en liefde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rouw is niets anders dan al jouw reacties na een ingrijpend verlies. Met jou is niets mis, maar het kost veel energie om een eigen antwoord te vinden op de totaal veranderde situatie. Als je kan rouwen, de pijn durft te doorleven, betekenis kan geven aan dit verlies kan je langzaamaan met vertrouwen weer openstaan voor nieuwe mogelijkheden die op je pad komen.